Na licu pročitajte koliko ste zdravi





Koža lica direktno je vezana za rad unutrašnjih organa. Kada dođe do promjene u njihovom radu pojavljuju se crvenilo i akne na koži, a osobito kod osoba koje imaju osjetljivu kožu lica.
Postavlja se pitanje na koje dijelove lica se očituju problemi unutrašnjih organa.

Dio lica iznad obrva predstavlja crijeva, dok se problem s žuči može očitovati sa strane očiju. U slučaju bolesti žuči tu se mogu pojaviti crvenilo, svrbež i prhutanje kože.
Promjene na koži u između obrva ukazuju na loš rad jetre, a problemi u radu jetre se mogu očitovati i kao crvenilo očiju i pogoršanjem vida. Obrazi pokazuju stanje pluća.
Vrh nosa je projekcija rada srca, dok nozdrve predstavljaju bronhije. Usta odražavaju stanje želuca, a pojava pukotina i prhutanje u kutovima usana ukazuju na loš rad želuca. Brada je odraz zdravlja spolnih organa (kod žena jajnici, kod muškaraca prostata).

Oči mogu ukazati ne samo na psihičko već i fizičko stanje čovjeka. Ako vam oči suze pri prelasku iz toplo u hladno, to pokazuje kako imate manjak kalija u organizmu. Često, bezrazložna pojava suza u očima, ukazuje na nervozu i problem s slezenom.

Izgledu jezika se još od starih vremena davala veliko značenje. Najčešće se promatra oblik, veličina i boja, a promjene ukazuju na probleme s unutrašnjim organima. Crvena boja jezika ukazuje na ishemiju, toksičnost i visoku tjelesnu temperaturu. Tamno crvena boja može biti znak pneumonije, infektivnih i bolesti bubrega. Blijed jezik je odraz anemije. Plavkast jezik ukazuje na poremećaj rada srca. Žute naslage su znak za loš rad žuči, a bijele naslage su znak lošeg rada želuca.