Tipovi kože lica, suha koža lica



Kod ovog tipa kože pore su jedva vidljive, a koža je nakon pranja ili tuširanja jako napeta i ne može zadržati vlagu. Neki cijeli život imaju suhu kožu, a vrlo često se događa da je ovakva koža posljedica sezonskih promjena ( sunce, vjetar, hladnoća ), način života ( centralno grijanje ), neke bolesti ili starenje. Suha koža je češće prisutna kod žena svijetle puti i zrelije dobi. 

Za isušivanje kože postoje tri različita uzročnika: premalo tekućine ili njen gubitak, nedovoljno stvaranje masnoća, proces starenja. 

Kako na površinskom sloju suhe kože nisu vidljive pore, uglavnom je fine strukture, mat, napetog i ponekad umornog izgleda. Njen površinski sloj je krhak, pa se na mjestima pregiba. Lako puca, lomi se i ljušti, te se već u mladosti pojavljuju prve bore. Smanjene su joj mekoća i elastičnost, a zbog oskudne masnoće, podložna je površinskoj dehidraciji. 

Ipak, ova koža ima dobar tonus, pa je vrlo čvrsta i napeta, a uz to i čista. Takva je koža u mladosti lijepa, alije na vrijeme treba pravilno njegovati, jer s godinama postaje dehidrirana, osjetljiva i s manje mogućnosti djelovanja kozmetičkih preparata – stoga na vrijeme treba djelovati kako bi se popravila propustljivost površinskog sloja.

Njega:
  • Ovaj tip kože traži najuporniju njegu. Posebnu pažnju treba obratiti na sprečavanje daljnjeg gubitka tekućine, tako da vanjskim nanošenjem kreme nadoknađujemo ono što nedostaje – prirodnu vlagu i ( ili ) masnoću. Stoga se za njegu koriste vlažne i biljnim uljima obogaćene kreme ( hidrantna za dan, regenerativna za noć ). Prirodna ulja formiraju zaštitni, izolacijski sloj i sprečavaju gubitak vlage. Pokreti pri nanošenju preparata moraju biti nadasve nježni i u skladu s muskulaturom lica, bez nepotrebnog natezanja, posebno na onim dijelovima gdje je najtanja – okolica očiju, vrat...

Recept od tikvica za suhu kožu

  • Tikvice su omiljeno ljetnje povrće, zdrave su i mogu se pripremati na različite načine; u juhama, strugane i dinstane, pohovane, najzad punjene mljevenim mesom. A kao kozmetičko sredstvo preporučuju se posebno za njegu suhe kože koja zadaje brigu zato što, između ostalog, doprinosi bržem stvaranju bora.
Da biste to spriječili, suhu kožu treba na vrijeme njegovati, u ovom slučaju i tikvice su dobar lijek.

Recept:

Sitno isječeni kaiševi stave se po cijelom licu i vratu i tako djeluje 20 minuta. Koža se potom dobro opere nekuhanim mlijekom ili omekšalom vodom.