Maske za lice s limunom



Prije negoli izmiješate i nanesete odgovarajuću masku, s lica očistite ostatke dnevne šminke. Umjesto na uobičajen način, ovaj put to možete učiniti mješavinom načinjenom od nekoliko jušnih žlica vrhnja i čajne žličice limunova soka. Mješavinu, uz nježno masiranje, vatom nanesite na lice, ostavite da djeluje oko pet minuta. Lice potom isperite mlakom vodom i osušite.

Za nanošenje maske možete upotrijebiti širi kist za mazanje kolača. Njezino djelovanje pak možete pospješiti relaksiranjem u kadi. Masku potom temeljito isperite tekućom mlakom vodom.

Za nježnu, glatku kožu koja zimi može postati gruba i hrapava, te joj treba i masnoće i vlažnosti, izmiješajte masku od 2 jušne žlice meda i jedne jušne žlice mekog kravljeg sira. Masku ravnomjerno rasporedite po licu i ostavite neka djeluje 20 minuta. Ako ne volite sir, na lice možete u debelom sloju namazati čisti med te ostaviti da djeluje 10 minuta. Uz ostalo, maska od meda posebno potiče prokrvljenost i opušta kožu lica.

Za naglašeno masnu kožu izmiješajte 1 jušnu žlicu posnog mekog kravljeg sira, 2 jušne žlice mlijeka, po 1 jušnu žlicu meda i soka od limuna. Masku isperite nakon 10 minuta. Isti učinak ima i maska spravljena od 1 bjelanca pomiješanog sa 1 jušnom žlicom rastopljenog meda i pola čajne žličice limunova soka. Ovu masku pustite neka djeluje 20 minuta.

Osim što čisti, osvježava i vraća vitalnost koži, limun je učvršćuje i zateže pa je vrlo efikasan i u borbi protiv bora. U tu svrhu istisnite sok od jednog limuna, dodajte malo tople vode i pomiješajte. Otopinu prstima dva puta dnevno nanesite direktno na bore, izbjegavajući one oko očiju.

Ako ste od onih koje se i pri samoj pomisli na šlag rastapaju od užitka, u hladnjaku zasigurno imate čašicu slatkog vrhnja. Nakon što ga istučete u slasni i neodoljivi šlag, pola dobivene količine žrtvujte za ljepotu. Pomiješajte je sa 1 čajnom žličicom pšeničnog brašna, rasporedite po licu, pustite da se osuši te potom isperite. Ova maska će vaše lice nahraniti prirodnim masnoćama, vitaminima te posebno kalijem i kalcijem.

Za kožu koja je uslijed zime već postala grublja izmiješajte 1 žumance sa sokom od pola limuna i 1 jušnom žlicom maslinova ulja. Masku, koja je i vrlo hranjiva te djeluje i protiv bora, držite na licu 20 minuta. Za umornu kožu s proširenim porama istucite 1 bjelance te umiješajte nekoliko kapi limuna i jednu jušnu žlicu mljevenih badema. Maska neka djeluje 10 minuta. Umornu kožu možete oživjeti i osvježiti i maskom od jogurta. Deblji sloj jogurta držite na licu 20 minuta.