Normalna, suha, masna... nekoliko savjeta za pravilnu njegu kože




Prilikom razgovora na našem sugovorniku prvo primjetimo - lice. Ono nam ostane urezano u pamćenje i kada se god sjetimo neke osobe, na pamet nam prvo padne njeno lice. Stari Kinezi bili su uvjereni kako je naše lice odraz unutrašnjeg duha svake osobe. Stoljećima se pokušava iščitati naš karakter na temelju karakteristika našeg lica.

Stvarajući nas, Majka Priroda igrala se sa svakim od nas; svi smo slični, ali zapravo toliko različiti. Tako je i s tipovma naše kože. Kako bismo dodatno istaknule svoju ljepotu koristimo brojne preparate i različite vrste šminke. Najvažnije od svega je da naročito obratimo pozornost na kreme za lica. Kako odabrati pravu kremu? Najprije je potrebno odrediti koji tip kože imamo. Krenimo zajedno u začarani svijet ljepote.

Normalna koža

Ona je gipka i meka s jedva vidljvim, malim porama. Ova koža nema prištića ni akni, a ovaj tip nema problema ni s pronalaženjem kreme za lice jer mu odgovora gotovo svaka krema za normalnu kožu.

Savjet: Ujutro i navečer čisti je mlijekom i, po mogućnosti, ne koristi sapun - on skida zaštitni sloj s lica. Idealne kreme za tebe su one s nešto višim udjelom masnoća u odnosu na udio vlage. Ako ti lice djeluje umorno ili se pojave prištići, sloj odumrlih stanica ukloni pilingom.

Suha koža

Suha koža je bez sjaja, čvsta i napeta, osjetljiva na dodir i crvena. Lagano se peruta. Najvidljiva područja suhe kože su oko usta, nosa i čela.

Savjet: Od nečistoća i make-upa čisti je mlijekom za čišćenje i mlakom vodom, a za redovnu njegu koristi kreme za zadržavanje vlage. Termalnu vodu uvijek imaj pri ruci, pogotovo ako puno boraviš u prostorijama sa suhim zrakom. Prva pomoć pak u kritičnim slučajevima bit će maske koje licu daju vlagu.

Masna koža

Masnu kožu karakteriziraju vidljive pore, miteseri i prištići. Kod ovog tipa koža je neprozirna, debela i lagano otekla. Izlasci žlijezda lojnica (pore) su jasno vidljivi, nos, brada i čelo su sjajni.

Savjet: Potrebno je koži vratiti ravnotežu. Mogući uzrok ovakvog tipa kože najčešće je čišćenje preagresivnim sredstvima. Njega masne kože morala bi zadovoljiti neke minimalne zahtjeve. Najprije je potrebno smanjiti pore što je više moguće blagim pilinzima, a drugi dio njege činit će matiranje posebnim, nemasnim kremama i serumima kojima se normalizira aktivnost lojnica. Za prvu pomoć idealni su pudrasti papirnati listići koji upijaju višak masnoće.

Osjetljiva koža

Osjetljivu kožu obično karakteriziraju očite kapilare i mekan, nježan ten. Sklona je iritacijama, alergijskim reakcijama i proširenim kapilarama. Zato, osjetljiva koža treba proizvode za njegu kože koji se temelje na prirodnim sastojcima. Uvijek testirajte odabranu kremu za lice ili bilo koji drugi proizvod na malom području, da vidite da li je sigurno koristiti ga na svojoj koži.

Savjet: Tvoja koža reagira na vjetar, na hladnoću i toplinu, na suh zrak, na svaku novu kremu. Ako si uz to sklona crvenilu, popucalim kapilarama, ekcemima ili osipima, čak i naše savjete uzmi s rezervom i za pravu, stručnu pomoć obratite se dermatologu. Sredstva namijenjena tvom tipu kože ne bi smjela sadržavati nikakve nadražujuće, iritantne tvari, odnosno konzervanse. Preporučuju se kreme s umirujućim sastojcima, dermokozmetika na bazi termalne vode ili prirodna kozmetika. Od make-upa također koristi proizvode sa što manje konzervansa.

Mješovita koža

Za ovaj tip karaktertični su srednji dijelovi lica, tzv. T-zona kojoj pripadaju: nos, čelo, brada, a oni su izrazito sjajni, a dio oko očiju, zajedno s obrazima - suhi i osjetljivi. Na suhim dijelovima lica pojavljuju se sitne borice, a uz suhu kožu, ovaj tip je najzastupljiniji.

Savjet: Svaki tip kože zahtijeva temeljito čišće svako jutro i svaku večer, a to naročito vrijedi za mješovitu kožu. Najčešće pogreške su u tome što se koža ne čisti redovito, pa se ne uklanja višak. Pogreška je i u lošem izboru preparata za čišćenje lica. Iako je ovakva koža debela, masna i s proširenim porama, ona zapravo treba nježan preparat koji ne sadrži alkohol.