Oblozi za oči





Tradicionalno su se brojne aromatične biljke koristile za spravljanje obloga za oči kod nadražaja, alergija, umornih očiju, virusnih i bakterijskih upala očiju i drugih tegoba. Najpoznatije vrste biljaka bile su:

- njemačka kamilica (Matricaria chamomilla = recutita)
- rimska kamilica (Chamaemelum nobile = Anthemis nobilis)
- mirta (Myrtus communis)
- muškatna kadulja (Salvia sclarea)
- prava lavanda (Lavandula officinalis = vera = angustifolia)

U Australiji to su bili listovi čajevca, na Novom Zelandu listovi manuke, i tako je svaki kontinent imao svoje biljke.

Za obloge obično bi se spremali čajevi, odnosno vodene iscrpine biljaka. Nekoć davno, kuhani listovi su se stavljali na zatvorene oči i držali 10-30 minuta. Kasnije su ljudi namakali tkaninu u čaj i držali je na očima, a danas koristimo vrlo sličan pristup s "blazinicama", odnosno kozmetičkim vatama.

Za otečene i tamne podočnjake koristi se oblog od cvijeta nevena. Zakuhajte 100 mL vode, maknite s vatre i prelijte preko jedne jušne žlice cvjetova nevena, ostavite da odstoji 10 minuta i zatim ocijedite. Natopite blazinice s mlakim (ne vrućim!) čajem, legnite i držite na očima 10-15 minuta, jednom do dva puta na dan.

Za umorne oči (nakon predugog rada za računalom i sl.) uzmite hidrolat mirte. Natopite blazinice s hidrolatom, legnite i držite na očima 10-15 minuta, jednom do dva puta na dan. Hidrolat mirte uspješno otklanja crvenilo očiju nastalo naprezanjem kapilara.

Kod alergijskih tegoba (svrbež očiju i suzenje izazvano alergijskom upalom) koristi se smjesa hidrolata mirte i hidrolata rimske kamilice. Natopite blazinice s hidrolatom, legnite i držite na očima 10-15 minuta ujutro i navečer.

Kod raznih infekcija očiju (virusne ili bakterijske infekcije) koristi se hidrolat čajevca. Oblog se mora držati dva puta dnevno. Oblozi se smiju stavljati paralelno s terapijom koju propiše liječnik.

Vrlo je važno da hidrolati ne sadrže primjese alkohola etanola jer takav hidrolat može izazvati dodatno peckanje u očima i pogoršati stanje.