Tretmani kože lica: Pilinzi podmlađuju i do 20 godina



U najpovršniji oblik pilinga koji se najčešće koristi u kozmetičkim salonima, spada takozvani AHA piling (Alfa Hidroxy Acid piling) ili piling voćnim kiselinama. Već stotinama godina poznato je da limunov sok može podmladiti kožu lica, nekada se grožđe stavljalo na lice nakon čega bi ona bila ljepša, glatka i sjajna.

Dakle, AHA piling dugo je prisutan u svakodnevnoj kućnoj njezi, ali profesionalna aplikacija u kozmetičkim salonima već je danas dostigla visoki stupanj efikasnosti uz vrlo malo neželjenih efekata. U današnje vrijeme popularni su eksfolijanti AHA kiselinama koje su organskog porijekla i koje se u dodiru s kožom hvataju za najstarije stanice kože , prekidajući kemijski reakciju koja ih drži uz kožu.

Prolazno crvenilo

Za najosjetljiviju kožu koristi se AHA piling s pH između četiri i sedam i uglavnom se radi o tretmanima koji ne ostavljaju trajne posljedice, izuzev prolaznog crvenila. Efekt podmlađivanja lica postižu se nakon pet do 10 tretmana koji se rade u intervalima od tri do sedam dana.

Prednosti ovakvog pilinga su nepostojanje gubitka vremena, a pacijenti se brzo vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

Ukoliko se na koži nalaze i znakovi starenja određene morfološke promjene kao što su keratoze, promjene boje (melazme, pjegice), ako su na licu prisutne linije i sitne bore te finiji ožiljci od akni, onda najpovršniji pilinzi često mogu biti neuspješni. Tada se daje prednost kemijskim pilinzima. Radi se, prije svega, o pilinzima koji se preporučuju od Listopada do Travnja.

U pitanju je TCA (tri klor acetična kiselina), koji je malo agresivniji. Postoji jasno definiran protokol vođenja kemijskog pilinga sa primjenom određenih tableta za vrijeme oporavka, obloga i krema. Izbjegavanje sunca nakon sanacije ljuskica na licu je esencijelno kako bi se sačuvali postignuti rezultati. Efekti su izvrsni, tretman kratko traje, izvodi se bez anestezije, uz diskretno peckanje kada se serum nanosi na lice.

Žute naslage

Erbium laser već je godinama zlatni standard za ablaciju kože, naročito lica. Laserski piling spada u operativne zahvate koji se obavljaju pod lokalnom anestezijom od Listopada do Travnja, dakle ne rade se u sunčanim periodima.

Glavne indikacije za ovaj izvrsni tretman su suncem oštećena koža starijih osoba, ožiljci od akni, dermalni nevusi, seboroične bradavice, viseće bradavice, siringomi, hipertrofije žljezdanih struktura kože lica, kao i žućkaste naslage na očnim kapcima.

Rezultati tretmana su izvrsni, lice izgleda mlađe i do 20 godina, brojne promjene na koži su sanirane, a kontrolna zacjeljivanja su izvrsna.

Mehanička metoda

Nova generacija mehaničkih pilinga sastoji se od mikrokristala, kojima se postiže kontrolirana ablacija (ljuštenje kože). Mikrodermoabrazija je izvrsna metoda za podmlađivanje. Potrebno je, također, uraditi više seansi (od 3 do 10) u periodima od sedam do 10 dana, pri čemu treba paziti da se vakuumska sonda ravnomjerno pomjera preko kože te da se pojačano tretiraju mjesta s debljim rožnim slojem.

Nakon završetka koža se temeljito očisti mlakom vodom i potpuno se odstrani masa nanesena za piling. Kontraindikacije su sva normalna stanja kože, sve upale, atrofična koža i akutna kožna oboljenja.